2017-02-01

A Civilek Napján -

 A mai postából:
"A mai napon már huszadik alkalommal ünnepeljük a Civilek Napját.
Köszönet mondunk minden civilnek, aki tenni akar szűkebb vagy tágabb környezetéért, legyen szó hobbiról vagy komoly szakértői munkáról.
A civilek napján üdvözöljük azt a több mint 60 ezer civil szervezetet, melynek nagy többsége polgári kezdeményezésre azért jött létre, hogy az élet egy-egy területén erősítse a közösséget. Ők azok, akik időseket, családokat, fogyatékossággal élőket segítenek, kulturális, hagyományőrző és sportprogramokat szerveznek, részt vállalnak a tehetséggondozásban, az iskolai közösségi szolgálat kapcsán megismertetik a fiatalokat a másokért végzett munka jóleső érzésével vagy éppen tanácsaikkal segítenek abban, hogy kevesebb legyen az adminisztráció és hatékonyabb a segítség.
Ők azok, akik szabadidejükben dolgoznak másokért. Olyan feladatokat vállalnak, mellyel tehermentesítik az államapparátust, de még fontosabb, hogy a helyiek érdekében és a helyiek igényei szerint végzik munkájukat.
Magyarországon, de a világ valamennyi fejlett demokráciájában, jelentős szerepe van a civil társadalomnak az élet egyes területeinek alakításában. A döntéshozók meghallgatják a civileket és javaslataikat beépítik a szabályozásba. 2011-ben, az ún. Civil törvény hatályba lépése lehetőséget biztosított arra, hogy átlátható, és a korábbinál egyszerűbb legyen a civil szervezetek működése. 
A Nemzeti Együttműködési Alap 2012 óta évről-évre támogatást biztosít a hazánkban működő és a határon túli magyar egyesületeknek, alapítványoknak. Cél a civil szféra helyzetbe hozása, ezen szervezetek társadalomformáló és szolgáló munkájának támogatása. Csak az idei évben a működési pályázatok esetében több mint kilencezer pályázat érkezett be. Az állami támogatások összege 2010 óta folyamatosan nőtt. Míg 2010-ben ez az összeg 144 milliárd forint volt, addig 2015-ben állami támogatásként 202 milliárd forintot kaptak a civil szervezetek, aminek egy kis, de fontos szelete a NEA keretében nyújtható támogatás.
 A civilek napján köszöntünk minden civilt, legyen szó magánszemélyről vagy civil szervezetről, akik munkájukkal az emberek, kisebb és nagyobb közösségek javát szolgálják.
Becsüljük meg munkájukat!
 Dr. Csizmadia László                                                                                                                                            NEA Tanács elnöke

Nyitrai Zsolt
miniszterelnöki megbízott

Fülöp Attila
EMMI helyettes államtitkár"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése