2006-12-28

ENSZ téradat infrastruktúra kezdeményezés -legújabb fejlemények

Év végi összefoglaló
A szeptember 28-i ENSZ Téradat-infrastruktúra Magyarországi Koordinációs Iroda (UNSDI HUCO) létrehozásáról határozó ülést követően történtek rövid összefoglalása:

- lezajlott az ENSZ Térinformatikai Munkacsoport 7. közgyűlése és szakmai találkozója, amely megvitatta a "UNSDI Vision, Implementation Strategy and Reference Architecture" c. Barry Henricksen dokumentumot. Az anyag a letölthető a http://unsdihu.blogspot.com weboldalról. A santiagoi találkozó emlékeztetője és a kapcsolódó háttéranyagok a http://www.ungiwg.org honlapon érhetők el.
- az UNSDI HUCO megkapta az unsdi.hu domain nevet. A kezdőoldal élesítésére 2007.év első munkanapjain kerül sor
- az EUROGI közgyűlése pozitívan értékelte az ENSZ téradatinfrastruktúra kezdeményezést és abban - a Nemzetközi kapcsolatok tanácsadói és munkacsoport interpretációja szerint - az európai térinformatikai kultúra egyfajta terjesztési eszközét is látja mind a bővülő Európai Unióban, mind a Földközi tengeri térség és a Keleti szomszédok irányában.
- december 15-én az Európai Bizottság meghívására, INSPIRE-UNSDI témakörben konzultációs megbeszélésre került sor. Részletek az akkori naplóbejegyzésben és a mai keltezésű angol nyelvű naplóban http://hunagi.blogspot.com
- december folyamán megerősítést nyert, hogy a HUNAGI az európai és világszintű térinformatikai szervezetekben vállalt és kapott feladatok ellátása számára az FVM továbbra is térítésmentesen biztosítja a helyiséget, amely jelenleg a 441. szoba.
- kitűzték az ENSZ Téradat infrastruktúra kezdeményezés világméretű partneri hálózatának első ülése helyszínét és időpontját. A találkozóra a Róma melletti Frascatiban kerül sor, időpontja 2007. március 1-2. Az ülésnek az Európai Űrügynökség ad otthont. Mindaddig még sok a teendő: január közepére várható az ENSZ mintegy 30 szakmai szervezete részére az UNGIWG Titkársága által kiküldött kérdőívek visszaküldése és megkezdődhet feldolgozásuk.
Ugyancsak január közepére készül el a Henricksen dokumentum vezetői szinten olvasható (és emészthető) változata, amelyet az UNSDI HUCO/HUNAGI tagjai számára is várhatóan rendelkezésre áll majd véleményezésre. Január folyamán alakul ki az INSPIRE - UNSDI együttműködés alapdokumentumának első tervezete. E munkában az UNSDI HUCO koordinációs testülete közvetlenül részt vehet, e-levelezés és/vagy egy tervezett januári munkaműhely keretében. A találkozót az is indokolja, hogy a magyar modellt találták az INSPIRE és az UNSDI közötti együttműködés egyfajta mintamodelljének, tehát felkészülésünk, illetve közreműködésünk a márciusi ENSZ találkozó előkészítésében ennek megfelelő figyelmet igényel. A jövő év elejei budapesti műhely kivitelezésének egyeztetése még ezekben a napokban megkezdődik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése